15.000 producten op marktplaatsen plaatsen… dat doe je niet zomaar. Instaspares liep tegen redelijk wat operationele hindernissen aan en de aansluiting bij marktplaatsen was nooit echt een prioriteit gezien de complexiteit en de omvang van hun productaanbod.

Toen kwam Merkado in beeld, het marketingagentschap dat bedrijven helpt om te lanceren en te accelereren op marktplaatsen. Dankzij zijn inhouse marktplaatsspecialisten en toegewijde team slaagde Merkado erin om Instaspares op twee jaar tijd op te starten op 12 platformen. Ook de financiële impact was enorm: Instaspares vertienvoudigde de maandelijkse omzet!

Wat is Instaspares?

Instaspares is een toeleverancier van onderdelen en accessoires voor huishoudtoestellen. Het bedrijf verdeelt online grote merken, minder courante merken alsook originele witgoed onderdelen. Instaspares is actief in België en Nederland.

Voor welke uitdagingen stond Instaspares?

Het is geen alledaagse klus om 15.000 producten te beheren die voortdurend in en uit de stock bewegen, verstuurd en teruggestuurd kunnen worden. Bovendien kunnen de prijzen 24/7 schommelen. Een extra marktplaats vergroot die complexiteit alleen maar, vooral om dat Instaspares al voltijds bezig was met het beheren van de eigen webshop. De schaal en de bijhorende operationele implicaties speelden Instaspares parten. “Instaspares keek aanvankelijk vooral naar de berg werk en onderschatte het potentieel van marktplaatsen,” aldus Maxence Vercruysse, medeoprichter van Merkado.

Waarom koos Instaspares voor Merkado?

Instaspares had potentieel intern een oplossing kunnen zoeken om het aantal referenties op de verschillende externe marktplaatsen te verhogen. Toch koos het bedrijf voor Merkado als marktplaatsenspecialist. Het agentschap wees Instaspares immers enerzijds op de structurele uitdagingen en anderzijds op de enorme kansen die het bedrijf liet liggen. “Merkado legde de vinger op de wonde maar zorgde ook voor optimalisaties én omzetten waar we niet van hadden durven dromen,” aldus Instaspares.

Wat stelde Merkado vast?

Merkado beschikt over een state-of-the-art tool die de potentiële impact van marktplaatsen analyseert. “De outcome van zo’n analyse is vaak de laatste trigger die nodig is om bedrijven zoals Instaspares te overtuigen van de meerwaarde die markplaatsen hebben voor hun business,” aldus Frank Laenens, medeoprichter van Merkado. De analyse die Merkado bij Instaspares uitvoerde, bracht de volgende feiten aan het licht:

 • Instaspares had onterecht angst had voor ‘kannibalisatie’. Dat is het fenomeen waarbij je concurrentie creëert voor jezelf door aanwezig te zijn op externe verkooppunten.
 • De operationele processen waren niet klaar om op te schalen naar verschillende marktplaatsen. De toevoeging van één marktplaats zou in de bestaande setup bijzonder veel extra werk met zich meebrengen. Automatisering was hier het sleutelwoord: opladen van producten, retourbeheer, pricing, enz.
 • Content: er ontbraken productomschrijvingen en de afbeeldingen of de inhoud waren niet correct. Voor een organisatie met 15.000 producten op voorraad is dat ook niet evident. Ieder product heeft immers eigen technische en commerciële kenmerken maar ook iedere marktplaats heeft eigen wensen en eisen op het vlak van content.
 • EAN/ASIN mismatching: bij Instaspares waren verschillende producten slecht gekoppeld waren op de marktplaatsen. Instaspares Case

“Vooral bij bedrijven met veel kleine producten is een geautomatiseerde flow cruciaal. Iedere marktplaats heeft immers specifieke technische en commerciële kenmerken,” verduidelijkt Frank Laenens. Ieder platform heeft bijvoorbeeld een eigen systeem om voorraden te beheren of titels te omschrijven. Een producttitel op Bol.com is niet dezelfde als die op Amazon. Het vergt kennis en expertise om op een correcte manier om te gaan met het complexe marktplaatsenlandschap.

De bestaande setup maakte het voor Instaspares bijna onmogelijk om op te schalen. Er zou bijna een extra voltijdse medewerker nodig zijn om een extra marktplaats aan te sluiten. Instaspares moest evolueren naar een geautomatiseerde setup waarmee het bedrijf op termijn extra marktplaatsen kon aansluiten zonder extra effort: minder gedoe, meer winst.

Welke acties ondernam Merkado?

Merkado pakte vijf thema’s aan:

 • Prijs
  Merkado paste een repricing strategie toe: concurrentie analyseren, prijzen wijzigen (in beide richtingen), koppelverkopen voorstellen, enz. Deze strategie is gebaseerd op een unieke methode om volumekortingen uit te rekenen.
 • Product
  Merkado heeft productgroepen en merkgroepen geïdentificeerd met een groot potentieel op marktplaatsen. Er werden geautomatiseerde processen op poten gezet die Instaspares in staat stellen om sneller op te schalen naar een nieuwe marktplaats. Denk maar aan de scraping van content, automatische vertalingen, enz.
 • Plaats
  Merkado heeft niet alleen de processen verbeterd maar ook het aantal marktplaatsen aanzienlijk uitgebreid. Iedere marktplaats heeft specifieke administratieve en technische eisen en eigen productkenmerken. Dankzij de kennis en de ervaring van Merkado kon Instaspares snel opschalen naar meer dan 12 marktplaatsen. Bovendien implementeerde Merkado een centraal dashboard van waaruit Instaspares in één oogopslag alle marktplaatsen kan monitoren, zonder daarvoor extra mensen te moeten aanwerven. Zij kunnen hier alle relevante KPI‘s terugvinden: marge, kosten, retours, producten die goed verkopen, producten die niet verkopen… Bij Merkado brengen we het volledige marktplaatsenverhaal overzichtelijk in kaart.
 • Fulfilment
  Wie een product op een marktplaats publiceert, kan kiezen uit twee manieren om dat product tot bij de klant te krijgen. Ofwel ontfermt de marktplaats zich over de verpakking en de verzending, ofwel doet het bedrijf dat. Merkado heeft voor Instaspares per product uitgerekend wat de beste keuze is. Onder meer de omloopsnelheid, de kosten van fulfilment door de marktplaats (bv. FBA of FBB) en de marge van een product spelen een rol.
 • Tax & Legal
  Wie marktplaatsen zegt, zegt ook internationale verkoop. Wie internationale verkoop zegt, zegt ook internationale Btw-regels. Net omdat de markt van de internationale verkoop niet is ééngemaakt, analyseert Merkado ook boekhoudkundige en de legale kant van een aansluiting bij een marktplaats. Het is onder meer belangrijk dat de accountant van een bedrijf goed op de hoogte is van de verschillende Btw-regels. Door proactief met de financiële afdeling te communiceren, heeft Merkado potentiële problemen kunnen anticiperen.

Welke effecten mocht Instaspares ervaren?

Eerst en vooral slaagde Merkado erin om Instaspares bewust te maken van de positieve impact die marktplaatsen kunnen hebben. Marktplaatsen creëren geen concurrentie voor de eigen webshop omdat beide verkoopkanalen een ander publiek aantrekken. Dankzij de opstart op platformen kon Instaspares niet alleen de verkoop opschalen, maar ook nieuwe klanten aantrekken.

Daarnaast keek Instaspares tegen heel wat operationele uitdagingen aan. Hoe kan je schaalbaar 15.000 producten op meerdere marktplaatsen in verschillende landen lanceren? Merkado had het antwoord: een geautomatiseerde infrastructuur uitbouwen waarmee alle artikelen al klaargezet kunnen worden. Door middel van Integrators, repricers en data retrievers kon Merkado een gepersonaliseerde structuur bouwen die Instaspares meteen op weg zette.

Last but absolutely not least… Dankzij Merkado heeft Instaspares een ongeziene financiële boost gekregen. We laten enkele resultaten voor zich spreken:

 • Vertienvoudigheid van de omzet op twee jaar tijd.
 • Behoud van dezelfde procentuele winstmarge.
 • Stijging van ‘buy boxes’ op Bol.com (gecombineerde verkopen): van quasi 0 naar meer dan 8.000 per maand (dankzij de repricing strategie). • Stijging van het aantal producten die tegelijk live staan op Bol.com: van 7.500 referenties naar zo goed als alle 15.000 referenties.